SEO in AI-tijden maakt E-A-T belangrijker dan ooit tevoren
AI Marketing Contentmarketing 25-mrt-2025 6:20:31 Kristian van Tuil 5 min read

De regels voor zoekmachineoptimalisatie (vaak beter bekend onder de afkorting SEO) veranderen razendsnel door de opkomst van AI. Zoekmachines worden kritischer nu AI-tools in enkele seconden content kunnen genereren, wat voorheen uren kostte. Maar betekent dit dat SEO-specialisten en contentmarketeers overbodig worden? Integendeel. In een tijd waarin het internet dreigt overspoeld te worden met AI-gegenereerde content, wordt menselijke expertise en autoriteit nóg waardevoller. En dat is precies waarom Google’s E-A-T-principes super relevant zijn geworden.
Wat is E-A-T en waarom is het zo belangrijk?
E-A-T is het acroniem voor de begrippen Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Samen vormen zij een richtlijn die Google gebruikt om de kwaliteit van content en websites te beoordelen. In sectoren waar betrouwbaarheid van informatie cruciaal is, zoals gezondheidszorg, financiën en juridisch advies, weegt E-A-T zwaar mee in de ranking. (Concurrerende zoekmachines maken gebruik van vergelijkbare criteria.)
Nu AI-content in grote hoeveelheden wordt geproduceerd en gepubliceerd, rijzen voor Google en andere zoekmachines de belangrijke vraag: hoe onderscheid je waardevolle, betrouwbare informatie van generieke ruis? Het antwoord ligt in de menselijke factor.
AI kan content schrijven, maar geen autoriteit opbouwen
AI-modellen zoals ChatGPT, Claude en Google Gemini kunnen binnen enkele seconden een prima blog genereren over elk denkbaar onderwerp. Maar er is één ding dat deze modellen niet kunnen: echte expertise en ervaring toevoegen.
Google slaat content die geschreven is door experts met aantoonbare kennis en ervaring hoger aan. Een medische blog geschreven door een arts zal altijd beter scoren dan een generieke AI-tekst zonder enige bronvermelding. Daarom blijft het essentieel om:
✔ Een sterke auteurspagina te hebben (met biografie, referenties en expertise)
✔ Betrouwbare bronnen en data te gebruiken
✔ Content te verrijken met persoonlijke inzichten en praktijkervaring
Autoriteit bouw je op, niet met AI maar met echte interactie
Google kijkt niet alleen naar de inhoud van je tekst, maar ook naar aanvullende signalen die jouw autoriteit aantonen. Dit betekent dat investeringen in contentmarketing kansen opleveren. Denk hierbij aan:
-
Gastblogs en publicaties op relevante websites
-
Vermeldingen en backlinks van andere (betrouwbare) bronnen
-
Engagement op social media en communities (denk aan Reddit)
AI kan helpen bij het optimaliseren van content, maar de echte autoriteit bouw je op door interactie met je publiek en relevante (social) media.
Betrouwbaarheid als ultieme rankingfactor
Met toenemende risico’s op deepfake-content en AI-gegenereerde desinformatie is vertrouwen een onmisbare factor voor SEO. Google en andere zoekmachines geven steeds meer prioriteit aan content die aantoonbaar betrouwbaar is. Dit betekent dat het loont als je als organisatie investeert in:
-
Het actief uitdragen van je expertise(s)
-
Duidelijke bronvermelding en fact-checked content
-
Transparantie over wie achter de content zit
Als jouw website of merk signalen afgeven die duiden op onbetrouwbaarheid, loop je het risico om lager te ranken of zelfs helemaal uit de zoekresultaten te verdwijnen.
SEO in het AI-tijdperk: De rol van de contentmarketeer verandert, maar verdwijnt niet
Ik merk het zelf ook: AI vergemakkelijkt het werk van de contentmarkteer. Daarmee verandert ook zijn of haar positie in het marketingteam. De rol van de contentmarketeer verschuift van puur contentproductie naar contentstrategie, corporate branding en communitybuilding. Waar AI helpt met snelheid en efficiëntie, blijft de menselijke factor die een content marketeer inbrengt cruciaal voor kwaliteit, merkidentiteit en betrouwbaarheid.
Kortom, wat moet je weten van de huidige stand van AI in SEO en contentmarketing?
- SEO draait niet meer alleen om zoekwoorden, headingtags en metaomschrijvingen, maar om echte expertise
- AI kan heel goed generieke teksten genereren, maar geen vertrouwen opbouwen
- Autoriteit krijg je niet door AI, maar door social proof en interactie
Wil je als organisatie met je marketing relevant blijven in het AI-tijdperk? Investeer dan in authenticiteit, expertise en betrouwbare content. Google beloont het. En je publiek ook.
Kristian van Tuil
Kristian is een Digital Marketeer en Content Specialist met ruime ervaring in contentcreatie en -marketing. Vertaalt complexe technologische onderwerpen naar toegankelijke content voor diverse doelgroepen. Combineert journalistieke methoden met creatieve invalshoeken om aansprekende materialen te ontwikkelen. Houdt zich momenteel bezig met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI-gedreven marketing. In de vrije tijd actief met o.a. fitness, retro computing en concertbezoek.