Blogs van Kristian van Tuil

AI vs Google: wie wint de strijd om onze zoekopdrachten?

Geschreven door Kristian van Tuil | 13-mei-2025 14:54:27

Mensen kiezen altijd de weg van de minste weerstand. Ook online. Ik betrap mezelf er ook op: als ik een recept zoek, een feitje wil weten of benieuwd ben naar de specificaties van een apparaat, ben ik sneller via AI dan via Google. Via AI krijg ik namelijk direct resultaat en hoef ik niet meerdere zoekresultaten door te spitten. Maakt dit dat we Google binnenkort vaarwel kunnen zeggen?

Wie afgelopen jaren de trends in online zoeken heeft gevolgd, heeft vast al gezien dat jongeren (Gen Z) niet langer via Google en Bing zoeken. Onderzoek uit 2024 laat zien dat Instagram en TikTok bij de jongere generaties veel populairder zijn. 67% (‘Insta’) en 62% (TikTok) gebruikt het liefst deze visuele social media. De iets oudere internetgebruikers, Millennials (waartoe ik ook mezelf reken), Gen X en ‘Boomers’ blijven trouw aan Google, maar ook deze aantallen staan onder druk. In de toekomst niet zozeer vanwege social media, maar meer nog door de opkomst van AI zo voorspelt marktvorser Gartner.

 

Perplexity: een nieuwe manier van zoeken (en vinden!)

Een onderzoek naar het gebruik van tools als Perplexity als Google-vervanger heb ik nog niet gevonden, maar ik merk wel bij mezelf en mijn naaste omgeving dat er sprake is van een trend om dagelijkse zoekopdrachten liever bij de AI te parkeren. Perplexity is geen zoekmachine, maar een AI die onderzoekt in plaats van alleen zoekt. Waar Google gericht is op zoekwoorden en de output altijd toont in zoekresultaten, geeft Perplexity direct antwoorden weer. Je kunt weliswaar doorklikken naar de bron, maar als je wilt weten in welk jaar Back to the Future III is verschenen of hoe vaak Ted van de Parre de titel Sterkste Man van Nederland heeft gewonnen, toont Perplexity je direct het antwoord.

Verstokte Google-aars zullen misschien lastig te overtuigen zijn van een tool die meer doet als Google. ‘Ik vind met Google toch ook direct wat ik zoek?’ zullen ze zeggen. Dat klopt, zeker als je een geoefende zoeker bent, maar omdat Perplexity echt een andere technologie is, werkt het ook anders. Een simpele analogie: Google is als een medewerker van de Albert Heijn die zegt dat je kippensoep in het pad van de conserven kunt vinden. Perplexity is de medewerker die voor jou verschillende merken kippensoep ophaalt, de verschillen uitlegt en je een aanbeveling doet. Een wezenlijk verschil, want Perplexity doet al (een deel van) het onderzoek dat past bij je vraag. Perplexity was de eerste AI in zijn soort met zulke online research functionaliteit, maar inmiddels kun je ook met de (gratis varianten van) GPT’s als ChatGPT, Gemini en DeepSeek zoeken op internet. Soms kan dat direct, soms moet je hiervoor een knop als ‘Search’ of ‘Research’ gebruiken.

 

De impact van AI op online marketing

Voor marketeers hebben tools als Perplexity vergaande gevolgen. Waar pagina’s eerst geoptimaliseerd moesten worden voor SEO en extra verkeer of leads relatief eenvoudig binnengehaald konden worden via advertising (SEA), bestaat dit niet voor AI. (Althans, nog niet.) Om naar voren te komen in Perplexity – en eventueel kans te maken op een doorklik naar je site – moet je ervoor zorgen dat je content relevant en accuraat is. (Dat is eigenlijk niets nieuws: het sluit aan bij het bekende Google E-A-T principe.)

De grootste beperking van Perplexity is dat je bij de meeste browsers op desktop en mobiel de AI nog niet kun instellen als standaard zoekmachine. Vanaf het moment dat dit wel mogelijk wordt, zal Google daar grote gevolgen van ondervinden. (Niet ondenkbaar is dat Google op termijn de eigen GPT Gemini naar voren schuift als zoekmachine. Nu al neemt Google’s AI een prominente plek in binnen Search.)

 

Optimaliseren voor AI Search

Als marketeer vind ik deze trend razend interessant om te volgen. Vanzelfsprekend vraag ook ik mezelf af hoe we als beroepsgroep hiermee moeten dealen. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt treffen op SEO-gebied die je content laten terugkomen in Perplexity en daarnaast ook nog eens helpen met je Google rankings. Voorbeelden hiervan zijn:

 

  1. Investeer in sterke content met autoriteit

Net als Google kijkt ook Perplexity naar hoe goed een website is opgebouwd, welke informatie daar te vinden is en hoeveel autoriteit de site uitstraalt. Als je al SEO best-practices toepast, gaan je deze ook helpen om door Perplexity meegenomen te worden in AI-antwoorden.

 

  1. Gebruik schema markup: maak je content AI-leesbaar

Schema markup vertelt zoekmachines (en AI) meer over wat bepaalde content voorstelt en hoe deze te gebruiken is. Zo kun je met deze ‘rich snippets’ aangeven dat een nieuwsartikel nieuws bevat, wat je openingstijden zijn en een Q&A-sectie belangrijke vragen over je bedrijf of product laten beantwoorden. (Zulke informatie lijkt misschien vanzelfsprekend maar is voor Google of Bing een stuk beter te interpreteren als het binnen je website in een schema-script staat in plaats van los op een pagina.)

 

  1. Zorg voor visuele content (video, audio, beeld)

De opkomst van social search toont aan dat jongere generaties liever visuele resultaten willen zien. Afbeeldingen, maar vooral ook video. Dus blijf investeren in visuele content: zorg voor visueel aantrekkelijke pagina’s, maak video’s van je producten en dienstverlening en maak een podcastserie. AI heeft het maken van visuele content ongelooflijk toegankelijk gemaakt, dus waar wacht je nog op?

 

  1. Schrijf voor vragen, niet voor zoekwoorden

Traditionele zoekmachinemarketing richt zich op zoekwoorden. Denk aan ‘cloudopslag’, ‘online documenten’ en ‘documenten delen’ voor een dienst als Microsoft OneDrive. Logisch, want Google wil deze termen graag op je pagina’s zien terugkomen als je OneDrive aanbiedt. Perplexity richt zich meer op de vraag achter de zoekterm. Dus denk aan ‘Waarom is cloudopslag beter dan een fileserver’, ‘Hoe kan ik online bij mijn documenten’ en ‘Hoe deel ik mijn documenten met collega’s’ zijn veel betere uitgangspunten om voor AI te schrijven dan het ouderwetse zoekwoord.

Bij een zoekvraag in AI is het voor marketeers zaak om als bron voor het antwoord genoemd te worden.

 

Anticiperen op de AI toekomst

Raakt Google binnenkort uit de mode? Afhankelijk van hoe zoeken met AI zich ontwikkelt en hoe techgiganten als Apple, Google en Microsoft op deze trend zullen reageren door het in hun browsers en besturingssystemen te faciliteren, zal Google terrein gaan verliezen. Organisaties doen er slim aan zich hierop voor te bereiden door het budget voor zoekwoorden, traditionele SEO en SEA te verplaatsen naar best-practices voor AI Search. Wil je jouw content klaarmaken voor de AI-zoektoekomst? Stuur me een bericht – ik denk graag mee.